Noticias RSS


90 prosent av all plast som renner ut i havet kommer fra 10 elver

Plastsøppel i havet har fått alarmklokkene til å gå verden rundt. Men hvor kommer all plasten fra? Det mener en gruppe tyske forskere å ha funnet ut. 


Publicado el 19 June 2018 | 5:00 am

Oppdrettslaks hopper oftere når det er lakselus i vannet

Det kan være en forsvarsmekanisme mot lusa. – Dersom vi visste mer om denne type atferd, kunne vi gitt fisken en hjelpende hånd, sier forsker.


Publicado el 19 June 2018 | 5:00 am

Norske småsatellitter skal oppdage giftige alger

Sammen med droner og selvgående fartøy på havet skal satellittene varsle de som driver oppdrettsanlegg om at giftige alger er på vei mot dem.


Publicado el 8 June 2018 | 5:00 am

Norske fiskere stortrives på jobben og er sjelden syke

Fiskerne er mindre syke enn befolkningen for øvrig, men mange plages med muskel- og skjelettplager på grunn av tunge tak på jobben.


Publicado el 7 June 2018 | 5:00 am

Fuglen forrest i flokken flyr best

Når storker legger i vei, er noen flinkere til å utnytte forholdene enn andre.


Publicado el 30 May 2018 | 5:00 am

Forskere undersøker hvordan arter oppstår på afrikanske himmeløyer

Hypotesen er at ekstrem innavl har noe med saken å gjøre.


Publicado el 27 May 2018 | 5:00 am

Nytt belegg holder skjell, alger og slim unna båten

Det miljøvennlige stoffet kan sørge for mindre klimautslipp fra båten – både i luft og vann.


Publicado el 16 May 2018 | 5:00 am

Utenfor Egersund finnes det nesten ingen forskjell på flo og fjære. Hvorfor er det slik?

Mellom Egersund og Flekkefjord kan du kjøre båten din rett inn i garasjen. Jordens rotasjon og noen spesielle bølger gjør denne kystlinjen helt unik.


Publicado el 13 May 2018 | 5:00 am

Storm flytter kampesteiner på flere hundre tonn

Forskere har for første gang grundig dokumentert havets superkrefter. Ved hjelp av før- og etter-fotografier viser de hvordan bølger ved storm har flyttet steiner på hundre tonn langt inn på land.


Publicado el 14 April 2018 | 5:00 am

Hvorfor er det så mye telehiv?

En kald vinter kan ha gitt ekstra mye telehiv denne vinteren. Men hvorfor blir veien ødelagt?


Publicado el 13 April 2018 | 5:00 am

Naturens verden 02.10.16

På eit nydeleg fjellvatn i Balsfjord i Troms legg vi ut i båt for å sjå årets vakraste eventyr - røyegytinga. Og lærer mykje av forskarar frå UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. Damerøyene er kresne i val av menn, så mennene brukar all energi på å gjere seg ekstra raude og tiltrekkande. Men er det nok? Og kan fiskar bli forelska? Frå båten ser vi rett ned på røyenes gytegrunn, og undervasskamera viser endå meir av leiken. På Sunndalsøra er vi med på opptaking av potet, og dagens art er brunskjegglav.


Descargar audio

Publicado el 2 October 2016 | 9:00 am

Naturens verden 25.09.16

Ein av landets mest erfarne undervassfotografar fortel om havets vakre løyndomar langs heile Norskekysten. Ein av favorittane er kameleonfisken, som endrar farge etter grunnen den ligg over. Etter 40 år med undervassfotografering har Erling Svensen både vunne NM i faget og deltatt i VM. Og hjertet brenn stadig sterkare for naturvern. Når Auden Bergheim ser eit gartneri, MÅ han kjøpe eit frukttre. No bognar det av eple i alle fargar i hagen i solhellinga på Bergheim. Dagens art er grå fargelav.


Descargar audio

Publicado el 25 September 2016 | 9:00 am

Naturens verden 18.09.16

Jeløya i Østfold har ein heilt unik natur, i dag får vi høyre om dei mange naturtypane som fins her. Alt frå landets største utval av sommarfuglar og edellauvskogallear rundt herregardane, til rådyr, strandblomar og månelandskap. På Batnfjordsøra kryr det av folk under Dyregoddagane. Store og små handlar mat, nips og traktorar og ser på dyr. Dagens art er kvistlaven, som er ein av artane som har glede av klimaendringane. Varmare og våtare ver gjer at den sprer seg raskt.


Descargar audio

Publicado el 18 September 2016 | 9:00 am

Naturens verden 11.09.16

Årets soppsesong lovar godt, men sopputvalet varierer rundt om i landet. Vi plukkar sopp i Bærum med ekspert Morten Jødal. Han fortel om ulike soppar, kurs og kontrollar, og har laga fantastiske rettar av sopp, granskudd og bær. Vi får også høyre om dronning Sonja og dronning Margrethe ved oppvaskkummen på ein fjelltur. I Tydal driv ein ung bonde gard 400 meter over havet. På si jobbar han for Språkrådet med å bestemme namn på elvar, fjell og vegar.


Descargar audio

Publicado el 11 September 2016 | 9:00 am

Naturens verden 04.09.16

Det er mykje spennande liv i ein liten bekk, vi vassar uti og finn insekt, floger og larvar saman med SNO i Trondheim. Tenk at elvemuslingen kan bli over 250 år gamal! Vi får også nærkontakt med bever og steinkobbe – i alle fall skinna deira. Hadde du klart å finne tilbake til fødeelva di om du var ein laks? SNO testar reporteren, og fortel meir om fiskanes sansar. I ein hagereportsje høyrer vi at folk må slutte med bark i blomsterbeda, og heller bruke singel. Og dagens art er snømållaven, som viser kor djup snøen er i bjørkeskogen.


Descargar audio

Publicado el 4 September 2016 | 9:00 am

Uglesensasjon

Hele tre hekkesteder av den sjeldne lappugla er funnet i Elverum. – En ornitologisk sensasjon og blodig alvor, sier fugleentusiast.


Publicado el 5 August 2010 | 7:56 am

Tjelden får navn, men ikke søsken

Ett enslig egg ligger igjen i reiret. Foreldrene Kjell og Kjellaug som vi har fulgt gjennom ruging, klekking og mating her på NRK.no har tatt med sin nydøpte sønn ut i verden.


Seguir leyendo...

Publicado el 14 April 2010 | 2:17 pm

Last opp dine vinteropptak!

NRK lager folkets film om den fantastiske vinteren 2010. Alle innsendte bidrag kommer på TV!


Seguir leyendo...

Publicado el 9 February 2010 | 3:32 pm

Norske sjøfugler dør ut

En rekke fuglearter er i ferd med å dø ut langs kysten. Klimaendringer og overfiske er viktige årsaker.


Publicado el 19 January 2010 | 11:45 am

Færre sjøfugl

Norsk sjøfuglbestand har minket dramatisk de siste tiårene ifølge eksperter i naturforvalningen. Her er noen av fuglene det kan være kritisk for.


Publicado el 19 January 2010 | 11:18 am