Noticias RSS


Giftig cocktail på overflaten av Mars sår tvil om muligheter for liv

Forholdene på overflaten av Mars kan være ren gift for bakterier, viser nye eksperimenter. Dermed sår forskere tvil om det kan finnes liv der.


Publicado el 23 July 2017 | 4:00 am

Enorme krefter skapte unik fjellkjede-knekk

Den 6000 kilometer lange vulkanske fjellkjeden mellom Hawaii og russiske Kamtsjatkahalvøya har en mystisk knekk. Nå har UiO-forskere endelig funnet ut hva som forårsaket den.


Publicado el 23 July 2017 | 4:00 am

Hva er egentlig kvantefysikk?

I denne podcasten kan du bli med inn i kvantefysikkens mystiske verden sammen med fysikkprofessor Sølve Selstø. 


Publicado el 23 July 2017 | 4:00 am

Nordmenn bryr seg mindre om issmelting og ekstremvær enn andre europeere

Nordmenn er blant dem som er minst bekymret for hva klimaendringer og miljøødeleggelser kan gjøre med hav og kyst, viser en undersøkelse fra ti land.


Publicado el 23 July 2017 | 4:00 am

Når kom det mennesker til Australia?

Det kan være lenger siden enn vi har trodd før. 


Publicado el 23 July 2017 | 4:00 am

23.07.2017 Simpelthen simpelt

Språk er ikke enkelt. Eller kan vi si simpelt? Hva legger vi i ordet simpelt nå til dags? Dette og flere lytterspørsmål får du svar på i Språkteigens Sommermiks. Toril Opsahl, Sylfest Lomheim, Tor Erik Jenstad og Georg Kjøll svarer på spørsmål. Språk kan redde liv i nødsituasjoner, men hva hvis du ikke skjønner språket? Resultatene fra et eksperiment kan gjøre de som jobber med livredding til bedre hjelpere, mener professor i nordisk språkvitenskap Jan Svennevig. Torunn Myhre er programleder.


Descargar audio

Publicado el 21 July 2017 | 4:00 pm

16.07.2017 Løsøre

I min barndom trodde jeg løsøre var det samme som løse ører. Jeg så for meg ører som fløy rundt i lufta, skriver lytter. I dag vet jeg bedre, men hva kommer løsøre av? Hvorfor trenger noen ord et annet ord å lene seg på, spør en annen lytter. Du møter aldri spinke uten følgesvennen spare og aldri kriker uten kroker. Disse og flere spørsmål får du svar på i Språkteigens Sommermiks. Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.


Descargar audio

Publicado el 14 July 2017 | 4:00 pm

09.07.2017 Hva er skvett?

Her er første utgave av Språkteigens Sommermiks! En blanding som inneholder ekstra mange lytterspørsmål. Hva vil det si å kjede seg "skvett i hjel"? Altså hva er "skvett", spør en lytter. Toril Opsahl gir svar. Kan vi virkelig si "veldig lite" når veldig stammer fra velde, som har helt motsatt betydning, spør en annen lytter. Javisst, svarer Maria Westervoll Også Tor Erik Jenstad, Georg KJøll og Sylfest Lomheim svarer på lytterspørsmål i denne utgaven av Språkteigens Sommermiks. Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.


Descargar audio

Publicado el 7 July 2017 | 4:00 pm

Heidi Weng til topps under Kristiansand Skifestival

Niklas Dyrhaug best av herrene. Petter Northug kom på tredjeplass.


Publicado el 1 July 2017 | 6:52 pm

02.07.2017 Slemt språk

Gloria (18) kaller språket i brev fra det offentlige for slemt. Hun har fått mange brev hun ikke har forstått, og det er hun ikke alene om. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner inviterte nylig til skriveverksted for at hans departement skal bli flinkere til å skrive klarspråk. Erika Ribu skulle skrive masteroppgave om medienes omtale av det grønne skriftet, men ble så oppgitt over språket at hun ble en del av "forholdspolitiet". En spesiell måte å ferdes langs vegen på har gitt fræninger et negativt stempel, hvorfor spør lytter? Tor Erik Jenstad svarer på det og flere spørsmål. Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.


Descargar audio

Publicado el 1 July 2017 | 10:16 am

Langløpskongen Petter Eliassen legger satsinga på hylla

Har avslått tilbud fra andre lag.


Publicado el 30 June 2017 | 11:05 pm

Forfang skadet kneet på treningsleir: - Det var illevarslende smerter

Johann André Forfang pådro seg en skikkelig smell på trening i Stams. Det TSK-hopperen omtaler som «illevarslende smerter» var bare en strekk på korsbåndet.


Publicado el 26 June 2017 | 4:54 pm

Stöckl om terrorfrykten: – Jeg kommer ikke til å tvinge noen til OL

Terrorfrykt og spenning mellom Nord- og Sør-Korea legger mørke skyer over vinter-OL.


Publicado el 26 June 2017 | 8:44 am

Lå livløs på gulvet. Gjermund Eggen ble reddet av tilfeldig forbi­passerende

Norges største skistjerne gjennom tidene om nær-døden-opplevelsen, hvordan han ble folkesky og da fansen rev av ham klærne.


Publicado el 24 June 2017 | 1:50 am

25.06.2017 Skjegget i postkassa

Hvem var den første som havnet med skjegget i postkassa? Lingvist Georg Kjøll svarer på dette og flere lytterspørsmål. De har skapt stor litteratur på norsk! Eller mer korrekt; de har oversatt stor litteratur til vårt språk. Men hvem er de? Hvordan har de påvirket språket? Norsk oversetterleksikon ble nylig lansert og skal gi svar. Blir ordet terror brukt så mye at det mister sin slagkraft? Ja mener Sylfest Lomheim. Programleder for Språkteigen er Torunn Myhre.


Descargar audio

Publicado el 23 June 2017 | 4:00 pm