Noticias RSS


Store trær truer blåbær

De svenske skogene gror igjen, og det gir mindre blåbær. Men trenger plukkerne å bekymre seg?


Publicado el 29 May 2017 | 4:00 am

Hvorfor blir ikke de ansvarlig for overgrepene i Syria dømt?

På tross av håndfaste bevis på alvorlige forbrytelser i Syria fremstår det internasjonale systemet som maktesløst. Har ikke internasjonal strafferett lenger noen betydning? 


Publicado el 29 May 2017 | 4:00 am

Selv vampyrer trenger venninner

Vampyrflaggermus deler blod med damer utenfor familien. Nå tror forskere de vet hvorfor.


Publicado el 29 May 2017 | 4:00 am

Rødrevens vandring forbløffer forskerne

Forskerne ble overrasket over hvor lange avstander de GPS-merkede revene kunne legge bak seg i løpet av kort tid. En stund trodde forskerne at en av revene hadde fått haik med bil.


Publicado el 29 May 2017 | 4:00 am

Vanskelig å lære norsk på norske byggeplasser

Hvorfor lærer ikke bare utenlandske bygningsarbeidere seg norsk? En språkforsker har funnet noen forklaringer. 


Publicado el 29 May 2017 | 4:00 am

28.05.2017 Ikke sant?

Hvorfor bruker vi uttrykket "ikke sant" som en måte å spørre på? Vi spør professor i nordisk språkvitenskap Jan Svennevig. Hansen, Johansen og Olsen ligger på etternavntoppen; men det blir færre av dem. - Folk vil heller ha etternavn med identitet, sier mannen bak Norsk etternavnleksikon Olav Veka. Sylfest Lomheim, Tor Erik Jenstad og Toril Opsahl svarer på lyytterspørsmål, og Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.


Descargar audio

Publicado el 26 May 2017 | 4:00 pm

Norsk toppidrett i økonomisk krise. Jobb i Forsvaret kan være en løsning for utøverne

I skyggen av de store idrettene er det desperate tider for norske toppidrettsutøvere. Toppidrettssjefen tror Norge vil forsvinne fra flere idretter de neste åra.


Publicado el 26 May 2017 | 1:47 am

Et tragisk dødsfall har vekket sporten: Forbyr fluor mens de kyniske fortsatt hamstrer gift

Vedtar snart fluorforbud i Norge for løpere under 17 år.


Publicado el 25 May 2017 | 4:24 pm

Johaug-lege Bendiksen ferdig i IOC


Publicado el 25 May 2017 | 8:18 am

De snakket ikke sammen på fem måneder. Nå skal legen vitne i Johaug-saken

- Opptatt av å belyse saken på best mulig måte.


Publicado el 24 May 2017 | 7:33 am

«Pølsa» forteller deg alt du bør vite om rulleski-trening

Vi tok en økt Øystein Pettersen.


Publicado el 21 May 2017 | 1:36 am

21.05.2017 Bannskap under lupen

Ungdommer i Tromsø ville forske på bannskap etter å ha blitt oppmerksomme på sin egen grove språkbruk. Er det slik at unge banner mer enn voksne, og hvor går tålegrensa? Mange klager på banning i NRK, så hva er NRKs tålegrense for bannskap? Vi spør fungerende språksjef Ingvild Bryn. Saftig språk blir det også når vi snakker med språkforsker Tor Erik Jenstad om skjellsord. "Fra apestikke til tverrpåle" heter dagens episode. Georg Kjøll svarer på lytterspørsmål om faste uttrykk og programleder er Torunn Myhre.


Descargar audio

Publicado el 19 May 2017 | 4:00 pm

14.05.2017 Språkteigen kårer

Vi avslutter serien "Hold tunga rett i munnen" med å kåre Norges vanskeligste uttrykk. Lingvist Georg Kjøll er ikke i tvil; dette uttrykket sies feil på så mange måter at det trumfer alt! Det er høysesong for de store anledninger, og vi forbereder oss på sanger og taler. Men hva er egentlig forskjellen på sang og tale? Språkforsker Jan Kristian Hognestad gir svar. Toril Opsahl svarer blant annet på bruken av "de" og "dem", og Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.


Descargar audio

Publicado el 12 May 2017 | 4:00 pm

07.05.2017 Ingen jubel for "å"

Bokstaven å fyller 100 år i år, men navn med "å" blir stadig mindre brukt. - Åse har rett og slett blitt for tantete, forteller navneekspert Jørgen Ouren i Statistisk Sentralbyrå. Lusa var nok mer plagsom før i tida enn den er i dag, men fortsatt gir den oss språklig trøbbel. Lingvist Georg Kjøll fortsetter serien "Hold tunga rett i munnen" med uttrykket "å kjenne lusa på gangen". Sylfest Lomheim svarer på lytterspørsmål og Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.


Descargar audio

Publicado el 5 May 2017 | 4:00 pm

30.04.2017 Tegnspråk som fremmedspråk

I denne utgaven av Språkteigen får du et gjenhør med utvalgte saker. Blant annet tar vi turen til Måløy der ungdomsskoleelever tilbys tegnspråk som fremmedspråk. I februar skapte et engelsk ord stort engasjement hos Språkteigens lyttere. Oppfordringen lød; finnes det et godt norsk ord for "mansplaining"? Sylfest Lomheim, Toril Opsahl og Tor Erik Jenstad er alle på plass for å svare på lytterspørmål, og Torunn Myhre er programleder for Språkteigen.


Descargar audio

Publicado el 28 April 2017 | 4:00 pm